Rehtorin tervehdys
Tietoa monimuoto-opetuksesta ja joustavasta lukujärjestyksestä

Hyvää alkanutta vuotta kaikille, taas mennään ja nyt kohti syksyllä alkavaa 35. juhlavuoden ohjelmaa!
Kauden loppunäytökset hivelevät vieläkin mieltä, kiitos teille kaikille! Totesin lomalle jäädessäni että aika hassua kun itku tulee silmään ihan vain siitä ilosta mitä pääsee kokemaan oppilaiden kanssa <3
Olemme saaneet runsaasti hyvää palautetta, lämmin kiitos siitä! Korjaavaa palautettakin on tullut. Palautteiden sisällössä nousee aika ajoin esiin se, että toimintamme sekoitetaan usein harrastusseurojen tarjonnan kaltaiseen toimintaan. Toiveet opetuksen toteutukseen vertaantuu luonnollisesti näihin aikaisempiin koettuihin malleihin. Taiteen perusopetus on säädetty lailla ja sen tavoitteet asettavat toiminnallemme tietyt vaatimukset.
Vaatimukset oppilaslähtöisempään ja monipuolisempaan opetukseen otetaan huomioon myös KETOssa
Ajat muuttuvat ja myös taideopetuksen tulee seurata aikaansa. Opetuksen tavoitteena on tuottaa oppilaille laaja käsitys oman lajiosaamisen lisäksi myös siitä kulttuurista mihin se kiinnittyy. Tavoite on antaa mahdollisimman monipuolista opetusta kaikille, jotta oppilaat omaisivat tarvittavan taito- ja tietotason halutessaan hakeutua esim. lukion tanssilinjalle tai ammattiopintoihin. Otamme siksi tosissamme opetuksen vaatimukset kaikille oppilaille tasapuolisesti, koska olisi arvojemme vastaista tinkiä joidenkin ryhmien osalta tästä vaikka vain pieni osa jatkaa ammattiopintoihin.
Tämä saattaa tuntua turhalta, jos harrastajalla on kova palo oppia vain omaa lajiaan. Tätä pohdintaa joudumme tekemään myös tuntimateriaalin osalta. Kaikki tanssi- ja sirkuslajit vaativat tietynlaista kehonhallintaa ja perustekniikan osaamista, mitä pidemmälle päästään niin sitä merkityksellisemmäksi myös nämä oheisharjoitteet tulevat. KETOn opettajat suunnittelevat myös lisämateriaalin näiden tarpeiden mukaisesti.
Kuinka lisätä opetuksen monipuolisuutta ilman että harrastuskustannukset kasvavat?
Pyrimme monipuolistamaan opetusta kauden aikana muutamilla lisä- ja korvaustunneilla mitkä kuuluvat kausimaksuun. Nämä lisä- ja korvaustunnit voivat olla näitä omaa lajia tukevia sisältöjä. Tämä saattaa joskus tarkoittaa opetuspäivän muuttumista poikkeuksellisesti jollekin toiselle päivälle muutaman kerran kaudessa.
Pienten lasten kohdalla lisä- ja korvaustunnit pyritään järjestämään yhtenä kokonaisuutena esim. tanssi- tai sirkustapahtumana, jotta harjoituspäivän muutos ei aiheuttaisi vaikeuksia kuljetuksiin ym.
Mistä tietää että kaikki kauteen kuuluvat tunnit järjestetään?
Opetuksessa tärkeintä on lukukaudelle asetetut tavoitteet. KETO on velvollinen laskemaan oppilaiden kaikki tunnit, esiintymiset ja vierailut sillä nämä kerryttävät opintoja. Tätä työtä tekee automaattisesti oppilashallinto-ohjelmamme Eepos. Oppilaille tarjotaan myös enemmän opetustilaisuuksia mistä hän maksaa. Jos jostain syystä oppilaalta jää monia lisä- tai korvaustunteja käyttämättä, niin silloin on hyvä olla yhteydessä omaan opettajaan tai toimistoon.
Mitä monimuoto-opetuksella tarkoitetaan?
Hyväksi luettavat opinnot voivat koostua monella eritavoin toteutetusta tunnista. Tässä esimerkkejä opetustuntimalleista.
Lisätunti= viikkotunnin/tuntien lisäksi tuleva veloitukseton muu tunti tai tapahtuma
Korvaustunti= opettajan sairauspoissaolon takia korvattava tunti tai tapahtuma. Oma opettaja suunnittelee oppilaan opintoja tukevan muun tunnin.
Etätunti= tunti pidetään verkkoyhteyden kautta (Teams, Zoom tms.). Tämä sopii esim. teosanalyysin purkamisessa, koreografian aiheen alustaisessa, arviointikeskusteluissa ym.
Video tai muu materiaali= esim. jokin tutustumista vaativa asia esim. lajin historia, koreografian runko tai jokin muu mikä tukee oppilaan opintoja.
Vierailutunti= oppilaat vierailevat katsomassa näytöstä, kilpailua tai käy tutustumassa Taideyliopiston tai Oopperan balettikoulun toimintaan.
Joustavaa lukujärjestystä testataan kevätkaudella
Joustava lukujärjestys mahdollistaa opintojen yksilöllisemmän suunnittelun ja monipuolisemman kertymisen ilman harrastajalle aiheutuvia lisäkustannuksia. Joustava lukujärjestys mahdollistaa opintojen etenemisen myös siinä tapauksessa, jos tunti joudutaan peruuttamaan opettajan sairastuttua tai jostain muusta syystä salissa pidettävä tunti ei onnistu esim. junien peruutusten tai lumimyrskyn tms. vuoksi.
Tämä takaa myös opettajille työrauhan sekä mahdollisuuden viettää mahdollista sairaslomaa. Opettajat työskentelevät suurien ryhmien kanssa ja flunssakaudet aiheuttavat opettajille joskus painetta mahdollisen sairastumisen pelosta. Sopivan sijaisopettajan löytäminen lyhytaikaisiin poissaoloihin on usein erittäin hankalaa ja aiheuttaisi myös painetta oppilasmaksujen nostamiseen. Pidemmän sairausloman ajaksi pyritään löytämään sijainen.
Positiivisena asiana voidaan varmasti pitää sitä, että oppilaamme pääsevät joskus tutustumaan myös muihin taitaviin opettajiimme. Tämä laajentaa oppilaan kokemusta ja ymmärrystä taiteenlajista.
Otamme mielellämme vastaan palautetta kokemuksistanne koko kauden ajan.
Iloisia tanssi- ja sirkustunteja kaikille!
T. Leila


